kako odabrati nakit za poklon i pogoditi?

Podijeli

Ovaj post namijenjen je prvenstveno dragim muževima, dečkima, tatama, braći, ujacima i svima onima koji su se odlučili kupiti ISJ poklon svojim voljenim damama, otvorili su web shop i našli se u problemima..Rad s vama, kroz godine direktne prodaje u trgovini, doveo me do toga da vam sad, pred Božić 2020-te, pišem ovaj tekst na temu ‘Kako odabrati nakit za poklon i pogoditi’. Podijeliti ću ga u nekoliko osnovnih smjernica da se lakše snađete i time nadam se pomoći vam u prilikama kada ste se odlučili na kupnju nakita za poklon. Dame su također dobrodošle ukoliko kupuju za prijateljicu, poznanicu, djevojku…ali one se puno bolje snalaze u ovim vodama 🙂

srebro ili zlato

Iz mog iskustva postoje isključivo srebrne dame i isključivo zlatne. Rijetke su one koje vole i srebro i zlato, a još rijeđe one koje vole i srebrnu i  zlatnu boju na jednom komadu nakita iako je meni to u zadnje vrijeme sve ljepše i obožavam takve kombinacije. Dakle najlakše ćete to ustvrditi tako što ćete obratiti pažnju na nakit koji vaša dama već nosi. Iz iskustva znam da je muškarcima zapravo odgovor na ovo pitanje najjednostavniji. Uglavnom je to polje na kojem se snalazite i to je po meni polazišna točka svake kupovine.

boje ili neboje

Svaka žena ima svoj stil, to je općepoznata činjenica. Isto tako, jako puno muškaraca, gotovo svi, smatraju da njihove dame prate trendove, jako se razumiju u modu i modna zbivanja i općenito tu su na svom terenu. Naravno da je to daleko od istine i da neke žene, velika većina njih, osobito u godinama nakon 30-te njeguje svoj osobni stil ne mareći više toliko jako za trendove ili modna zbivanja. Također, u današnje vrijeme modni trendovi su toliko raznoliki da se na njih nije dobro oslanjati u ovom slučaju. Što se tiče odabira boje, lako ćete odlučiti osvrnete li se na ono što vaša dama odijeva. Ukoliko voli zagasite, sive, bež, neutralne tonove odjeće, nije rečeno da joj u tim bojama mora biti i nakit, međutim s takvim stilom možda je bolje birati neki neutralni komad koji sadrži jednu boju a ne jako puno njih. S druge strane, ukoliko vaša dama voli printeve i puno boja, šarenilo svih vrsta u odijevanju, možda ćete bolje učiniti birajući vrlo jednostavan komad (crni, sivi, bijeli), koji će se moći uklopiti u bilo koji koloristički styling. E da, ako se oblači isključivo u crno, i rijetko rijetko u neku boju, nemojte riskirati s bojama.. To su žene koje zaista ne vole boje na sebi i vrlo teško ćete s bojom pogoditi. Najbolje je tada birati crno, prozirno i slično.

vrsta nakita

Na ovom polju dobro se snalazite. Dovoljno je obratiti pažnju da li vaša dama nosi prstenje ili više voli naušnice ili ogrlice ili broševe… Ukoliko ju nikada u životu niste vidjeli da nosi naušnice, nemojte joj kupiti naušnice jer ih neće početi nositi samo zato jer ih je od vas dobila. Naušnice su inače najriskantniji komad nakita jer uokviruju lice i moraju jako dobro ‘sjesti’ u estetskom smislu, kao i naočale. Za poklon ih preporučam jedino ako su svakodnevno na repertoaru vaše dame i ima ih dvadeset i svaki dan nosi druge. Kod naušnica bitna je i dužina. Neke žene ne vole viseće naušnice, pa je bolje ne kupovati im takve. Naravno, mislim da vam ne moram napominjati da je potrebno biti siguran da li dama ima probušene uši ili bi bilo bolje uzeti naušnice na klipsu, te da li ima alergije bilo koje vrste (postoje alergije na čelik, na srebro, na sve). Što se tiče ISJ naušnica, one su ili čelik (nikada nisu izazvale alergiju), ili srebro 925 ili pozlaćeno srebro (18 ct zlato). Sve piše u opisu svakog pojedinog artikla.

Za druge vrste nakita, osobito ako se odlučite na prsten, redovito su problemi s veličinom. Za odluku o veličini najbolje je ‘posuditi’ već postojeći prsten koji dama nosi i odnijeti ga u najbližu zlatarnu gdje će vam odrediti veličinu. Također imate ‘ring sizer’ tu na webu a isto tako možete isprintati ring sizer i usporediti postojeći prsten sa ilustracijom.

Za ogrlice najbolje je voditi se načinom života i prilikom za koju kupujete. Ako se radi o ženi koja će prilikom nošenja biti puno u pokretu, možda je bolje odlučiti se za praktičnu i ne previše dugačku ogrlicu. Također dame vole ogrlice koje se mogu nositi na više načina, a koje možete naći na ISJ webu. Ujedno su to najprodavaniji modeli s kojima imate manje šanse za grešku.

svakodnevno ili za posebne prilike

Svakako trebate znati da li je poklon koji kupujete nešto što želite vidjeti na svojoj dragoj svaki dan, ili biste joj željeli dodati jedan poseban komad u njenu već ionako veliku kolekciju osobnog nakita koji će nositi u posebnim prillikama. Ukoliko kupujete nakit za svakodnevno nošenje, svakako razmislite o praktičnosti, to je najvažnije. Da li će svakodnevno morati skidati nakit prilikom lijeganja ili tuširanja, jako je bitno, budući da skidanje nakita zahtijeva dodatnu aktivnost koja je mnogim ženama mrska i nemaju za nju vremena. Također, ako recimo kupujete narukvicu, budite sigurni da joj neće smetati u obavljanju svakodnevnih poslova. Bude li to slučaj, neće ju nositi. Što se tiče ISJ nakita, uglavnom je sav nakit vodootporan i može se močiti vodom, ali nije otporan na morsku vodu, kemikalije i slično, pa treba ipak pripaziti kako bi duže trajao.

ukus (vaš vs.njen)

Ovo je ujedno i najveći problem, jer koliko god postoje muškarci koji točno znaju ukus svoje bolje polovice, toliko ih većina nema blagog pojma. U ovom trenutku najbolje je zamisliti vašu damu kako nosi nakit koji ste joj odabrali. Je li vam to slika koju možete zamisliti? Ako je odgovor pozitivan, već ste na pola puta do odluke. Ono što je važno napomenuti jest da kupujete za nju, a ne za sebe. Puno muškaraca kupuje razmišljajući ‘ovo se meni sviđa i to sam odabrao jer želim da to nosi’ što je uredu jer ipak kupujete i birate vi, ali nositi će ona i vjerujte naći će sto razloga da ne nosi nešto što joj se ne sviđa. Nakit koji nam sto posto nije ‘sjeo’ uvijek će naći svoj put do kutije ili natrag do mene tražeći zamjenu što se rjeđe događa upravo zato što mijenjanje poklona potencijalno može uvrijediti onoga tko je pomno birao, i staviti u neugodnu situaciju onoga tko je poklon primio, a to ne želite. Što se tiče ISJ nakita, njega obično biraju žene koje se bave dizajnom, arhitekurom, odvjetnice, umjetnice i općenito žene s tim nekim minimalističkim ukusom (da ne kažem, žene s ukusom hahaha), tako da ako vaša draga njeguje neki drugi stil, pitanje je da li će takav nakit naći put do njenog srca.

materijali/trajnost/vrsta nakita

O materijalima vjerujem da znate mnogo i da vam tu ne treba savjet. Ono što mogu reći za ISJ nakit, jest ukratko koliko para – toliko muzike. Ako ste kupili ogrlicu od nehrđajućeg čelika u zlatnoj boji, to nije zlato, ni pozlata od pravog zlata i imajte to na umu. Cijena odgovara proizvodu koji kupujete, pa bih vam za zaručnički prsten ili za vjenčani prsten ili slično, uvijek preporučila trajniji materijal, dok bih vam za rođendanski poklon u vrijednosti od oko 300 kn preporučila neobvezujuću ogrlicu koja će najduže biti lijepa za taj novac. Sve ima svoju cijenu i svoju trajnost, na vama je da odaberete u koju kategoriju spada poklon koji kupujete. Ukoliko vam se sviđa dizajn, ali ga u ponudi niste našli u materijalu koji želite, može se napraviti u drugom materijalu po narudžbi, dovoljno je da pošaljete upit 🙂

 

Sretno s kupovinom, za sva pitanja o pojedinačnim modelima ISJ nakita stojim na raspolaganju.

Tags